EurLex - az Európai Unió joganyagának többnyelvű adatbázisa

Az EurLex adatbázisa az Európai Unió joganyagát - és annak az Unió valamennyi hivatalos nyelvén elérhető fordításait - tartalmazza. Az "általános keresés" menüből válassza a "szavak" opciót, adja meg a keresett kifejezést, a lap alján a "beállítások" között jelölje be a "cím és szöveg" jelölő gombot, a találatok közül válassza a "szöveg megjelenítése két nyelven" lehetőséget, majd a lap tetején található nyelvek közül a második nyelvet kiválasztva máris olvashatja a kért dokumentumot - két nyelven!
Amennyiben a keresett konkrét dokumentumot így nem találta meg, próbáljon új keresét végezni, azonban a kezdőoldalon a "dokumentum száma szerinti keresés" menüből válassza a "Celex-szám" opciót! A keresett dokumentum Celex-számának meghatározásához szükséges útmutató alapján adja meg a Celex-számot, és a fenti lépések értelemszerű alkalmazásával elérhető a szükséges dokumentum két nyelven.

Ha még mindig nem találta meg a keresett nyelvű fordítást, jelezze nekünk és segítünk a keresésben!


MoBiDic - Az Európai Unió hiatalos kifejezéstára

A MoBiDic adatbázisa az Igazságügyi Minisztérium által Magyarország uniós csatlakozása idején kidolgozott - és azóta folyamatosan bővített - uniós szakkifjezések többnyelvű gyűjteményét tartalmazza. Az adatbázis használata értelemszerű, azonban - sajnos - a kereső időnként nem elérhető, vagy a találatok nem jelennek meg a jobb oldali keretben, érdemes ezért hiba esetén kis idő múlva újra próbálkozni, vagy az adatbázist külön ablakban megnyitni.IATE - InterActive Terminology for Europe

A IATE honlapján, az EU többnyelvű terminológiai adatbázisában szintén többnyelvű uniós kifejezés gyűjteményben kereshetünk. A honlap megbízhatóan működik, a gyűjteménye viszont közel sem olyan átfogó, mint a MoBiDic. A kereső értelemszerűen használható. 


MTA Nyelvtudományi Intézet Hunglish Korpusza

Kiváló magyar jogi kifejezés gyűjteményben kereshetünk az MTA Nyelvtudományi Intézetének alább található gyűjteményében.


EuroTermBank - többnyelvű szótár és glosszárium

Egyetemek, kutatóintézetek, tudományos akadémiák és gazdasági társaságok által kidolgozott uniós, pénzügyi és más szakterületekhez tartozó többnyelvű terminológiát tartalmazó adatbázis.


Sztaki szótár - Magyarország népszerű online szótára


Felhasználóink kérésére kerül ki az oldalra a Sztaki szótár. Jól használható, bőséges szókincset tartalmazó online szótár, kisokosnak kiváló, ha egy szó épp csak nem jut eszünkbe. Vigyázva használják azonban, nehogy rossz kifejezést válasszanak fordításként (mint ahogyan itt is történhetett)!


WordGiant.com - online szótár idegen nyelvről magyarra


A WordGiant bő szókinccsel rendelkező online szótár, sok nyelvről sok nyelvre kereshetünk az adatbázisban. A magyar sajnos forrásnyelvként nem használható, így csak idegen nyelvű kifejezések magyar fordítása kereshető.


Dictionary.law.com - angol nyelvű jogi terminológia gyűjtemény

Hasznos segítséget nyújthat a dictionary.law.com weboldal, ha angol nyelvű szöveg olvasása és/vagy fordítása közben a magyar és az angol nyelvű országok eltérő jogrendje következtében nem vagyunk biztosak egy jogi terminus technicus tartalmában, jelentésében.